Eftersom vi kallar oss för spelskola så är det inte mer än rätt att vi lär ut lite mer om spel och dess komponenter. Den här gången har turen kommit till odds och vi tänkte således berätta lite om vad odds är.

Sannolikhet

OddsFör att förenkla det hela så börjar vi med ett citat från en artikel i Sydsvenskan från 1965 som även finns att läsa på sidan Faktoider.nu.

Låga odds innebär hög sannoliket. Ju högre odds, desto osannolikare, och desto bättre betalt får därmed den som vinner vadet.– Sydsvenskan 1965

Detta är ett mycket bra citat att ta avstamp i för att kunna förklara odds när det handlar om betting. Det är helt enkelt som så att en rad faktorer skapar förutsättning för en oddssättare att göra en sannolikhetskalkyl över vad som anses vara ett rimligt odds för en viss tävling. För enkelhetens skull så kan vi ta två fotbollslag som ska möta varandra.Lag 1 kan vi säga är Liverpool, ett topplag i engelska ligan, spelarna är av världsklass och får ut enorma summor i lön. Lag 2 är ett svenskt division 3 lag där spelarna på sin höjd får bensinersättning för att spela i laget. Det handlar alltså om proffs mot amatörer. Detta gör det ganska enkelt att förklara odds när vi har en sådan distinktion mellan lagens skicklighetsgrad, för här så behöver vi som oddssättare egentligen inte se till så många olika sannolikhetsfaktorer. Båda lagen ställer upp med sina bästa spelare och båda lagen vill vinna.Sannolikheten att Liverpool ska vinna är då således mycket hög och det innebär att oddset kommer att bli lågt, nästan inte ens spelbart om vi ska vara realistiska. Däremot så skulle oddset på att det svenska division 3 laget skulle vinna vara väldigt högt eftersom sannolikheten är mycket låg. Så ju lägre sannolikhet att ett lag ska vinna, desto högre odds betalas ut av spelbolaget om det laget skulle vinna – precis som det står i citatet.Detta är förstås inte en lika enkel process om det är två jämna lag, då vägs en rad olika variabler in i oddssättningen. Form, trend, skador, väder, publikstöd och så vidare. Sen så är det så att olika aktörer på spelbolagsmarknaden kan ha oddssättare som inte tycker lika. Så vill du hitta det bästa oddset för det du själv tror på, då är det ingen dum idé att titta runt lite bland de olika spelbolagens hemsidor. Några av de största på marknaden idag kan du se i länken vi la här ovanför.

Posted in: Betting.
Last Modified: februari 1, 2022